Enneaegsetel lastel on muutused ajus nähtavad juba nädalaid enne sünnitust

Standard
Enneaegsetel lastel on muutused ajus nähtavad juba nädalaid enne sünnitust

Sinu terve laps

2018-01-12 enneaegsena sündinud lastel on ajus muutused näha juba nädalaid varemEnneaegsena sündimine on seotud paljude arenguhäirete ja haigustega, samuti tõstab see mitmete krooniliste haiguste kujunemise tõenäosust ka hiljem täiskasvanueas. Enneaegsuse põhjused ei ole väga hästi teada, aga oma rolli mängivad nii geenid kui ka keskkonnategurid.

Eesti meditsiinilise sünniregistri andmetel toimus 2015. aastal Eestis 736 enneaegset sünnitust, nendest enne 32. rasedusnädalat 141 (19%). Vaatamata nüüdisaegse perinataalmeditsiini kiirele arengule ei ole enneaegse sünnituse esinemise sagedus viimastel aastakümnetel vähenenud, püsides Eestis 5,3-5,9% piires kõikidest sünnitustest. (1)

Raseduse lõpus toimub loote aju väga kiire areng ja enneaegsed lapsed on sunnitud oma elu alustama ebaküpse närvisüsteemiga. Varasemad uuringud on leidnud enneaegsete laste ajudes erinevaid muutusi vahetult pärast sündi ja see on tekitanud küsimuse, kas muutused on tekkinud juba emaüsas. Arusaadavalt on seda keeruline uurida, aga vastavasisuline töö on ikkagi ära tehtud.

Uuring

Yale’i ülikooli teadlased (2) jälgisid 32 rasedat naist (keskmine vanus 25 aastat), kellest pooled olid enneaegse sünnituse riskiga. Neist 14 ema sünnitasid enneaegselt…

View original post 283 more words

Leave a comment